05.03.2025

SAVOIR VIVRE PODCZAS KOLACJI BIZNESOWEJ 

W filmie Pretty Woman jest scena, w której dyrektor hotelu (grał go Hector Elizondo) próbuje nauczyć Vivian (główną bohaterkę, w którą wcieliła się Julia Roberts) zasad etykiety obowiązującej podczas kolacji biznesowej. Aby ułatwić jej odnalezienie sztućców przeznaczonych dla danej potrawy, proponuje sprytny sposób – policzenie ilości ząbków w widelcu. Podczas kolacji Vivien wywołuje zdumienie wśród uczestników, próbując wybrać właściwy widelec za pomocą triku dyrektora hotelu…  Dlaczego przywołuję scenę z filmu będącego klasykiem komedii romantycznych? Dlatego, że tematem tego artykułu są zasady savoir vivre podczas oficjalnej kolacji biznesowej (i nie tylko kolacji). I choć nie będę pisać o liczeniu ząbków widelca, to poniższe informacje pozwolą Wam na swobodne i zgodne z etykietą uczestnictwo we wszelkich spotkaniach biznesowych, w których jedną z głównych ról gra posiłek. 

BRUNCH 

Brunch to połączenie śniadania (ang. breakfast) i obiadu (ang. lunch), zazwyczaj spożywane w godzinach porannych, ale później niż tradycyjne śniadanie. Jest to swoista kombinacja posiłku, która pozwala na spożywanie zarówno dań śniadaniowych, takich jak jajka, bekon, omlety, tosty, jak i dań bardziej obiadowych, np. sałatek, makaronów, mięs czy zup. Brunch ma zwykle miejsce między 10:00 a 13:00 i trwa nie dłużej niż 1,5 godziny. Spotkania służą nawiązaniu nowych kontaktów biznesowych, wymianie informacji i pomysłów, a także rozwijaniu relacji z klientami lub partnerami biznesowymi w mniej formalnej atmosferze. Brunch biznesowy zazwyczaj wymaga eleganckiego, ale niezbyt formalnego stroju. 

LUNCH 

Lunch jest najpopularniejszą formą biznesowych spotkań towarzyskich. To drugi posiłek dnia (po śniadaniu), podczas którego mogą być serwowane różnorodne dania – zupy, sałatki, ciepłe potrawy, ale również kanapki, antypasti i inne przekąski. Zwykle lunch jest organizowany między 12:00 a 15:00 i trwa maksymalnie 1,5 godziny. Spotkania najczęściej służą rozwijaniu relacji z klientami lub partnerami biznesowymi, omówieniu zasad współpracy lub kontraktów, przeprowadzeniu negocjacji lub przedyskutowaniu projektów. Lunch biznesowy wymaga doboru stroju do okoliczności, miejsca i charakteru spotkania, zawsze jednak jest elegancką wersją ubrania dziennego. 

PRZYJĘCIE KOKTAILOWE 

Przyjęcie koktajlowe, znane także jako cocktail party, to forma spotkania, podczas którego serwowane są różnego rodzaju napoje koktajlowe oraz przekąski. Odbywa się zazwyczaj między 16:00 a 18:00 i trwa około 1-2 godzin. Organizowane jest najczęściej jako spotkanie stojące, z rozmieszczonym w różnych miejscach serwisem kelnerskim, oferującym różnorodne koktajle alkoholowe i/lub bezalkoholowe. Przekąski to najczęściej tzw. finger food, czyli „małe co nieco”, które można zjeść jedną ręką. Mogą to być mini kanapki, koreczki, przystawki lub inne niewielkie porcje potraw. Przyjęcie koktajlowe jest luźną i elegancką okazją do spotkania się z klientami lub partnerami biznesowymi, rozmów i networkingu. Koktajlowy dress code jest zbliżony do biznesowego, powinien jednak wyglądać bardziej elegancko. W przypadku mężczyzn dobrze sprawdzi się ciemny (czarny, granatowy, grafitowy) garnitur, biała koszula i krawat. Kobiety mogą włożyć klasyczną biznesową sukienkę, do której dobiorą eleganckie, wieczorowe dodatki. Dobrym rozwiązaniem jest również włożenie małej czarnej.  

APERITIF 

Aperitif to krótkie, około 30 minutowe spotkanie, poprzedzające wieczorową kolację, bankiet lub galę. Organizowane zazwyczaj w celu rozmowy, relaksu i oraz pobudzenia apetytu przed przyszłymi kulinarnymi atrakcjami wieczoru.  Podstawowym elementem aperitifu jest niskoprocentowy alkohol – wermut, prosecco, martini, campari lub lekkie drinki. Obowiązuje strój wieczorowy, ponieważ bezpośrednio po aperitifie rozpoczyna się główne wieczorne spotkanie.  

KOLACJA / BANKIET / GALA 

To najbardziej eleganckie z biznesowych spotkań. Odbywa się w godzinach wieczornych, zwykle jest urządzone jako „zasiadane”, choć może być też stojące, w formie bufetu. Ten rodzaj spotkania trwa co najmniej kilka godzin i często ma określoną kolejność wydarzeń, taką jak powitanie gości, przemówienia i/lub występy rozrywkowe, czas na spożycie posiłku, czas na swobodną rozmowę. Dania serwowane podczas spotkania mają wykwintny charakter i są bardzo różnorodne – od przekąsek, przez dania główne, po rozmaite desery. Na kolacjach, bankietach i galach obowiązują uroczyste, wieczorowe stroje.    

Zobacz wydarzenia z podobnej tematyki

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.